Hoe werkt een zonneboiler?

De helft van uw energiekosten voor warm water kunt u besparen met een zonneboiler. Want die maakt namelijk gebruik van straling van de zon: ruim  beschikbaar en gratis. De aanschaf van een zonneboiler is dus niet alleen een investering in het milieu, maar ook in uw portemonnaie.

Een zonneboiler levert warm water voor tapwater. Een zonneboilercombi verwarmt ook het huis. Welk type zonneboiler voor u geschikt is, hangt af van de hoeveelheid warm water die u nodig heeft, en de beschikbare ruimte voor het voorraadvat. Dankzij de forse besparing op uw energierekening, is deze boiler binnen 5 tot 7 jaar terugverdiend.

De zonneboiler haalt de benodigde warmte uit de collector. Die staat meestal op het dak en geeft warmte af aan water in een voorraadvat. Dat water is dan direct bruikbaar als tapwater. Een standaard zonneboiler heeft een collectoroppervlak van gemiddeld 2,8 vierkante meter.

Standaard zonneboiler

De standaard zonneboiler bestaat uit een collector met een oppervlakte van meestal 2,5 tot 4,5 vierkante meter en een los voorraadvat van 80 tot 150 liter. Deze zonneboiler heeft een naverwarmer nodig, bijvoorbeeld een geiser of cv-ketel. Als er geen gas aanwezig is, kan een speciale elektrische naverwarmer gebruikt worden.

Een rond voorraadvat kan op de vloer staan en heeft een doorsnede van circa 55 centimeter en een hoogte van 100 tot 150 centimeter. Een platter vat kan aan de muur worden opgehangen.

Een andere mogelijkheid is een liggend vat (doorsnede ongeveer 50 centimeter, breedte 130) dat in de nok van het dak wordt opgehangen. Het vat wordt hoger geplaatst dan de collector. Omdat warm water opstijgt stroomt het warme collectorwater vanzelf naar het vat, zonder hulp van een pomp. Dit wordt een thermosifon effect  genoemd.

CV-zonneboiler

Anders dan de naam doet vermoeden levert dit type alleen warm tapwater. Een cv-zonneboiler is een zonneboiler met een extra warmtewisselaar in het voorraadvat. De extra warmtewisselaar is aangesloten op de cv-ketel waardoor een deel van het water door de cv-ketel verwarmd kan worden. Voordeel is dat er een veel grotere voorraad warm water aangemaakt kan worden. Het vat heeft dan ook een inhoud van ongeveer 100 tot 240 liter. Omdat direct uit het voorraadvat wordt getapt, kan op meerdere plaatsen tegelijk warm water gebruikt worden.

Een cv-zonneboiler werkt in principe op elke cv-ketel. Een cv-zonneboiler heeft, net als een standaard zonneboiler, altijd een los voorraadvat (doorsnede ongeveer 50 tot 65 centimeter, hoogte 140 tot 160 centimeter). Er zijn ook kleinere wandmodellen.

Een variant op dit systeem is een elektrische zonneboiler, waarbij het leidingwater in het voorraadvat wordt bijverwarmd door een elektrisch element.

Zonneboilercombi

De zonneboilercombi is een zonneboiler waarin voorraadvat en cv-brander gentegreerd zijn. Dit systeem geeft net als de cv-zonneboiler een forse straal warm water. De warmte in het vat wordt gebruikt voor tapwaterverwarming n voor centrale verwarming, uiteraard in gescheiden circuits. Een zonneboilercombi is dus warmwatertoestel en cv-ketel in n, en komt in de plaats van een cv-ketel en eventuele geisers. De zonneboilercombi is door zijn grote watervoorraad (circa 250 liter) in afmeting vergelijkbaar met een flinke boiler (doorsnede circa 65 centimeter, hoogte 160 centimeter).

informatie o.a.: www.ikwilookeenzonneboiler.nu