Het ei van Columbus?

Gelaagde buffers zien er groot en robuust uit, maar eigenlijk zijn het zeer intelligente en energie efficiiŽnte systemen. De belangrijkste functie van een gelaagde buffer is om de verschillende temperaturen die u in en rond de woning opwekt (met bijvoorbeeld gasketel, zonnecollector of warmtepomp) op een slimme manier in te zetten voor de diverse afnemers met verschillende temperatuur-wensen (zoals CV, douche-water of zwembad). Meestal is de gelijktijdigheid van opwekken niet in lijn met de afname. Overdag schijnt de zon en 's avonds wilt u douchen. De warmte die u overdag dus kunt vangen met bijvoorbeeld een zonnecollector wilt u slim opslaan om die later te gebruiken. Zoals ook de warmte die u opwekt met een warmtepomp, die meestal iets lager van temperatuur is, wilt u direct kunnen gebruiken voor de CV van de woning of voor het zwembad. Zonde dus om eerst een hele buffer op bijvoorbeeld 80 graden te brengen terwijl u voor deze toepassing vaak maar 35 tot 45 graden nodig heeft ....  

Een gelaagde buffer zorgt voor een slimme scheiding van die warmtelagen en kan daarmee een aanzienlijke hoeveelheid primaire energie besparen.  Uiteraard geeft de buffer voorkeur aan de goedkoopste energie op dat moment. Zon zal voorkeur krijgen boven warmtepomp en die weer boven gas.

De buffer is ook ideaal wanneer u nog niet precies weet welke opwekker u gaat kiezen. Wordt het meteen een warmtepomp of toch een gasketel. Nu al een zonnecollector of toch nog even de ontwikkelingen afwachten? Met de buffer houdt u vele interessante opties open. De keuze voor een buffer moet u wel tijdig nemen, want het is een grote installatie. Voordelen daarnaast zijn, dat deze installatie fluisterstil is en weinig onderhoud behoeft.

        

foto's: www.ratiotherm.de

Een nieuwe ontwikkeling is een geÔntegreerd systeem van Ratiotherm; de Oskar MaxSol2. Een uiterst slim systeem waarbij maximaal gebruik wordt gemaakt van de warmte om ons heen in buitenucht en zon. De techniek omvat zonnecollectoren en een lucht-water warmtepomp gekoppeld aan een gelaagde buffer. Deze combinatie ondervangt de wat geringere rendementen van de populaire lucht-water warmtepompen door maximaal de zon in te zetten in combinatie met de gelaagde buffer.

De gelaagde buffer is er voor woningen, maar is uiteindelijk ook zeer goed toepasbaar bedrijfsruimtes of kantoren. Overal dus waar er meerder opwekkers zijn en meerdere afnemers.

Installatie Groep Zuid werkt alleen met de beste gelaagde buffers zoals de Oskar van Ratiotherm. Wij adviseren u graag en tonen u met plezier de praktijkvoorbeelden.