Wat is biomassa?

Biomassa is er in verschillende vormen. Voor de toepassing in woningen is vooralsnog de verbranding van vaste brandstoffen het meeste geschikt. Denk hierbij aan stukhout, houtsnippers of houtpellets. De hoeveelheid beschikbare biomassa is ruim voldoende en zeker wanneer u eigen bronnen heeft, kan dit een interessante optie zijn. Het gebruik van een biomassa verbrandingsketel vergt iets meer aandacht, maar het comfort en de warmte die wordt geproduceerd zijn absluut vergelijkbaar met een traditionele gas- of olieketel.

houtsnippers  houtpellets stukhout

Waarom een houtketel?

Fossiele brandstoffen raken op en de prijs van olie en gassen zullen alleen maar gaan toenemen. Een rendabel alternatief voor gasgestookte installaties is bijvoorbeeld een houtverbrandingstoestel. Ook de prijs van hout zal in de toekomst gaan stijgen, maar de verwachting van veel deskundigen is dat dit veel minder snel zal gaan verlopen.

De haard waar uiteindelijk de biomassa in verbrand wordt zijn er al in vele maten en designs. In elk geval is het geen saaie ketel zoals u op de foto's kunt zien. Voor elke situatie bekijken wij welk systeem het beste bij u past. Op de voorbeelden ziet u als voorbeeld een houtsipper, stukhout en pelletkachel voor toepassing in woningen. De betrouwbaarheid van deze installaties is zeker vergelijkbaar met een HR-gastoestel.

fabrikant Köb fabrikant HDG fabrikant Wödtke

Houtpellets zijn voorgefabriceerde houtstaafjes welke zijn samengesteld uit afvalhout en zaagsel. Daar de houtsoorten zorgvuldig worden selecteert is er sprake van een vaste energie-inhoud. Houtpellets zijn daarom genormeerd en bezitten dus een kwaliteitslabel welke als gebruiker een betrouwbare energiebron garandeert. U hoeft enkele keren de aslade van de ketel te ledigen. De overgebleven as bedraagt maximaal 0,5% van het toegevoerde volume houtpellets! Ten opzichte van gas zult u hier dus wel wat extra werk moeten verrichten. Voor wie begaan is met duurzaamheid is dit waarschijnlijk geen enkel probleem.

De kwaliteit van de houtpellets is doorslaggevend voor een effectieve, schone en storingsvrije verbranding. De kwaliteit van de houtpellets is eenvoudig snel te testen, goede pellets drijven namelijk niet op het water, maar zinken.

_________________________________________

Installatie Groep Zuid werkt samen met deskundigen op het gebied van biomassa installaties. Wij informeren u graag over de mogelijkheden.

       informatie o.a. www.degin.nl en www.bioenergienederland.nl