Wat is LED verlichting?

Verlichting is er tegenwoordig in vele soorten en maten. Verlichting is mooi, kan versterken en verhullen en is vooral heel persoonsgebonden. Toch is er naast de esthetica van licht en armatuur ook een ander aspect dat de aandacht verdient, namelijk de energiekosten van verlichting. Bij een gloeilamp bijvoorbeeld werd maar 5% (!) van de energie omgezet in licht. Bij LED is dat nu al meer dan 50%. Steeds sneller rukt de LED-verlichting op; LED = Light Emitting Diode. Waar vroeger de LED verlichting nog wel eens als kil en koud werd ervaren is de techniek nu zover dat elke kleurbron is na te maken met LED's.

Enkele belangrijke voordelen van LED verlichting op een rij:

- extreem lange levensduur (> 100.000 hrs)

- laag energieverbruik (1 tot 3 W per lamp)

- compacte lichtbron en inbouw

- vrijwel geen onderhoud

Maar er zijn ook enkele aandachtspunten. Zo is de lichtrendement (aantal lumen per watt) nog steeds een beperkende factor. Let er dus op dat een LED van 6 Watt niet evenveel licht geeft als een halogene van 50 Watt. En ook de aanschafprijs is nog steeds fors. Wat momenteel sterk in opmars is zijn de vervangings LED's, waarbij in bestaande gloeilamp of halogeen armaturen de lichtbron wordt vervangen door LED. Dit spaart natuurlijk in de kosten van een nieuw armatuur.

De keuze voor LED moet dus samen met de vakman genomen worden. Daar waar de verlichting lange branduren heeft, zoals bij buitenverlichting, hal en gang is een lichtsysteem op basis van LED zeker een goede optie en energiebewuste keuze. Of bij fraaie orientatie- en of noodverlichting in huis, of ....

     

LED's in vele maten en toepassingen

_________________________________________

Installatie Groep Zuid werkt samen met deskundigen op het gebied van verlichtinginstallaties. Wij informeren u graag over de mogelijkheden.